Posted on

A medvék törzsfejlődése

Medve törzsfejlődés: a szívecskés mackók természetes fejlődésének folyamata. Én most legalábbis így értem…

Néhány éve merült fel az “igény” az első mackóra. Természetesen, mint minden esetben, gondos tervezés előzte meg a “születését”. Olyan játékot szerettem volna készíteni, ami nem csak puha és kedves, de biztonságos és könnyen tisztítható. Alapanyagául így a wellsoftot választottam, ami 100 % poliészter, így mosható, könnyen szárad, ugyanakkor puha, és igen dekoratív anyag, babaruhák és takarók kedvelt alapanyaga is. Mindent szeretek feldobni egy kis színnel vagy mintával, ez alól a mackó sem lehetett kivétel. A mackó teste tehát mintás pamutvászon lett, valamint a szívecskéje és a füle belső oldala is. A töltet esetében is műszálban gondolkodtam, a könnyebb tisztítás miatt. A műszálas töltetetek mosógépben moshatók és gyorsan száradnak.

Ami a színeket illeti, akkor még a hagyományos mackós, barna színekben gondolkodtam. Az első szívecskés mackóm, bár a szívemnek nagyon kedves a kis pontszemeivel, talán mégis kicsit divatjamúlt lett.

És miért ne lehetne színesebb? A gyerekekre, legyenek bármilyen korúak is, fejlesztőleg hat a színes környezet. Pl. a babák 2 hónapos korukig egyáltalán nem tudnak fókuszálni és a színérzékelés is korlátozott. Elmosódott foltokat látnak és csak az élesen elütő színeket és kontúrokat érzékelik. Idővel élesedik a látás és differenciálódnak a színek, de minél színesebb a környezet, annál kifinomultabb lesz az érzékelés is. A felnőtt korra jellemző látás nagyjából 8 éves korra alakul ki.

Ezek a színes macik tehát nem csak puhák és ölelni valóak, de stimulálják a vizuális érzékelést és segítenek az információ megtartásában!

Persze az sem mellékes, ha tetszenek 😀

A színek a lakásban és a gyermekszobában iskoláskorban is kreatív környezetet teremtenek és segítik a tanulást. A kis macirajongóknak pedig akár a takarójuk, a párnájuk vagy a falvédőjük is lehet színes, szívecskés, macis, és pasztellszínekkel kombinálva a szülők szemének is kellemes lesz az eredmény.

A biztonság kezdettől fogva fontos szempont volt számomra, a macikhoz nem használok műanyag alkatrészeket, szemüket hímezve, orrukat pedig textíliából készítem. 2 éves kor alatt ugyanis a gyerekek úgy fedezik fel a környezetüket, hogy mindent a szájukba vesznek, Freud pl. a gyermek fejlődésének ezt a szakaszát orális szakasznak nevezi. Ilyenkor még játékaikat is gyakran a szájukba veszik, fogzási időszakban esetleg rágcsálják is. A szívecskés macival ezt nyugodtan megtehetik.

A mai jellegzetes kicsit szomorkás szempár először véletlenül jött össze. De annyira megtetszett, hogy azóta minden maci ilyen könyörgő, ölelj magadhoz pillantást visel. Lássuk! Te ellen tudsz állni neki?