Posted on

Amikor a gyerekek rajzai életre kelnek…

A “Te rajzolsz, én varrok” (röviden TRÉV) bizonyára sokatoknak ismerősen cseng már… az alkotócsoportot Szerényi Kata alapította 2012-ben. Nagyon megtetszett neki egy kanadai anyuka, Wendy Tsao ötlete, aki gyermekrajzokból egyedi, kézzel fogható, hurcolható, ölelhető plüss játékokat készít és úgy gondolta ezt meg kellene valósítani Magyarországon is.


A csapat első projektje egy gyermeknapi rajzpályázat volt 2012-ben. A felhívást várakozáson felüli siker követte. A TRÉV postaládájába folyamatosan érkeztek a szebbnél szebb rajzok, amik közül szinte lehetetlen volt választani, így az eredetileg tervezett 20 rajz helyett, 56 kelt életre akkor, köztük például az Apa öleli Jázmint, vagy a Virágtündér.

A rajzpályázatokon kívül az önkéntes jókedvcsinálók jótékonysági céllal is gyakran varrnak. A csapat alapítói kezdettől örömmel fogadták olyan szervezetek, intézmények megkeresését, akik nehéz sorsú gyerekekkel foglalkoznak, de a tagok, maguk is keresik a lehetőségeket a környezetükben, ahol segíthetnek. Az ügyeskezű kézművesek varrtak már a Vakok és Gyengénlátók Intézetének, fehérvári gyermekotthonban élő gyerekeknek, a erdélyi árvaházban nevelkedőknek, a Kosztyu Alapítvány leukémiás gyerekeinek és kétszer jártak a Pető Intézetben is. A tagok kreativitását és nyitottságát jól jelzi, hogy megvarrták már felnőttek rajzait is, sőt Mag Edit attól sem rettent meg, hogy a börtön falai között segítsen megvarrni a Szolnokon előzetesben lévő apukáknak a gyermekeik által beküldött rajzokat.

Én magam 2015-ben csatlakoztam a csoporthoz, melynek jelenleg 23 tagja van. Azóta több jótékonysági projektben vettem részt, az első ez a szépséges pillangó volt, melyet az Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület és a “Te rajzolsz és varrok” által közösen szervezett rajzpályázatra beküldött egyik rajz alapján varrtam. A lényeket a Bory Jenő Általános Iskola Karácsonyi ünnepségén adták át a gyerekeknek.

A rajzpályázatokon és a jótékonysági lényvarrásokon kívül rendelésre is szívesen készítünk rajzból varrt lényeket. Ha te is szeretnél, keress minket nyugodtan e-mailben: terajzolszenvarrok@gmail.com, vagy telefonon: +36 30 694 2053 (Mag Edit).